Vad betyder ordet smak?
Smak kan antingen stå för den smak man känner när man äter eller dricker något eller så står det för uppfattning eller omdöme ifråga om skönhet, stil etc.
Smaksinnet – delar vi normalt upp i fyra olika grundsmaker – sött, salt, surt, beskt och umami. Av de fem grundsmaker som är kända i dag är umami den yngsta.
Fler smaker som fett och metall har föreslagits tillhöra våra grundsmaker.
God smak – i detta fall är smaken den enskildes personliga val av preferenser och kulturella mönster. En person kan ha god eller dålig smak, eller att ett verk, en produkt eller en miljö är uttryck för god eller dålig smak.
Latinska ordet för smak är GUSTUS och står för smaka, aptit men även SAPOR som används i ordsammansättningar som bismak, osmak mm.
Och varför bry sig om smak vid fotografering?
Syn, känsel- och luktsinnet är nära sammankopplade med smaksinnet eftersom de spelar en stor roll i hur vi upplever smaken. Att t. ex. maträtter både ser goda ut, har rätt konsistens och luktar gott bidrar stort till att det även smakar gott. Alltså bör vi i princip kunna se vad saker och ting smakar. Och därmed har vi ytterligare en viktig komponent/spelare i vårt fotograferande att ta hänsyn till.
Vi kommer oväntat in på ämnet fotografera mat..
Matfotografering
Fotograferar du mat är smak och bra smaklökar A och O. Vet du inte vad saker smakar eller ens vågar testa ett bett får du mycket svårare att förmedla rätt känsla i bilderna.
Kryddig och stark mat kan fotograferas så att just de starka smakkänslorna framträder mer i bilden. Och du vet ju inte riktigt hur HET den är förrän du provat.
Det är som med all typ av fotografering – bekanta dig med motivet och lär dig dess egenskaper.
Professionella råd för bra matfotografering brukar handla om:
- Överexponera snarare än underexponera så maten inte ser grå och livlös ut
- Bakgrundsbelys och fyllnadsbelys för att minska kontraster
- Kort skärpedjup samt noggrant komponerande
- Var noga med var du sätter fokus
- Sätt korrekt vitbalans
Bilder tagna för restaurang SPICE och VIVA
För mer inspiration och idéer om matfotografering – spana in den här listan:
The top 10 food photographers in the world
Smaken hos motiven
Vad lockar vilda djur till vissa områden och inte på andra? En viktig del som behövs för vilda djurs överlevnad är mat och smaken relaterar direkt till de områden som de ofta besöker. Om du vill hitta en bäver, leta efter en damm med en asp, poppel, björk, lönn, pil eller al träd i närheten. Som ni ser, lite mer kunskap om naturens smaker och dess användningsområde för foto.
Om du på vintern letar upp fruktträd med övermogen frukt kan det finnas chans att få se några sidensvansar och kanske även när de matar frukt fram och tillbaka mellan varandra. Genom att använda kunskapen om vilken typ av mat vilda djur föredrar ger det dig ett försprång i att hitta ett fototillfälle.
I äldre tider har sidensvansen i södra delarna av Sverige kallats för dumsnut. Det beror troligen på att när fågeln blev berusad av rönnbären, kunde man fånga den med händerna.
Summering med smak
Vårt smaksinne gör oss så GLADA! Vi firar våra högtider med mat som smakar gott. Gör det till en regel att använda smaksinnet i framtagandet av dina bilder. Både vad gäller att visa att du har bra smak och att dina bilder kan visa smaker när det behövs.
Testa nu att fotografera samt illustrera smakerna sött, salt, surt, beskt och kanske till och med umami. Går det ens att göra? Visa i så fall gärna genom att kommentera med länk till bilder.
Nästa veckas inlägg – då är det dags för luktsinnet