#vecka 51 – kompositionskompott

Inlägg av den 16 dec, 2014 | 0 kommentarer

Veckans mix

julpotpurri

Denna vecka kommer jag att leverera er en blandning av olika kompositionsämnen på en och samma gång. Lite som en försmak till julen oss dess julbord. Välkomna till min version av kompositionsjulbord.

Ett kompositionsjulbord är en buffé – smörgåsbord – med kompositionsämnen som serveras företrädesvis i Sverige kring jul. Flera ämnen, som bokeh, juxtaposition och uddaregeln brukar förekomma på ett kompositionsjulbord, med vanligt förekommande regionala variationer.

aningen förändrad definition av wiki

 

Bokeh

I fotografering säger man ”bokeh” när något ligger utanför skärpedjupet och blir suddig. Ordet bokeh kommer från japanska och betyder oskärpa. Det sättet på vilket objektivet gör individuella ljuspunkter av det som är ur fokus och kvaliteten på den suddiga, är ”bokeh”.

De är normalt formen av antalet linsbladen som orsakar dessa underbara runda mönster över hela bilden. Men bokeh behöver inte alltid vara av rund eller sfärisk form utan kan även vara något suddig ur bakgrunden och därför också kallas bokeh.

Det är det sätt på vilket bokeh ser ut som ger den dess karaktär. Varje ljuspunkt i ett fotografi är nästan en liten cirkeln. Avvikelser i linser som kallas aberration gör att det aldrig går att få till en perfekt fokuspunkt. Så det är utseendet på dessa fokuspunkter som ger kvaliteten på bokeh i bilden. Och ju högre bländare desto bättre bokeh.

Även om det fel sägs ”bokah”  i denna video är den intressant eftersom den förklarar tekniken bakom effekten.
Ta gärna en titt för den ger dig dessutom lite tips på hur man gör.

Exempel på bokeh där bakgrundsdetaljer blir suddiga runda cirklar – taget i tidigt morgonljus med daggen till hjälp.

vecka51_5

Två exempel tagna i dagsljus med blöta blad i bakgrunden som skapar cirklar.

vecka51_2

vecka51_1

Juxtaposition

Juxtaposition är inte bara en svårt ord att säga, det är även ett användbart begrepp och en teknik att inkludera i din fotografering. I ett försök att definiera juxtaposition kan följande beskrivning fungera

”Motsatta förhållanden eller typer  av motiv placerade nära varandra eller sida vid sida för jämförelse eller kontrast.”

eller från Wiktionary

”Placering eller att vara placerad i närheten, eller sida vid sida av något, ofta för att jämföra eller kontrastera två element för att visa likheter eller skillnader.”
– Wiktionary –

Juxtaposition är alltså när två objekt är placerade bredvid varandra med avsikt att jämföra eller kontrastera dem. Men varför bry sig om att försöka medvetet inkludera juxtaposition i fotografering?

Jo!

– Eftersom det har potential att ta dina bilder till nya nivåer. Genom att tillämpa denna idé i din fotografering kan du skapa bilder som har en intressant eller fängslande historia bakom sig och lägga till komponenten humor till vad du försöker förmedla.

Just humor används ofta för juxtapositioner och i många fall blir det humor även om man inte tänkt sig det.

Tänk dig själv följande möjligheter

  • liten & stor
  • smal & tjock
  • regn & torka

Oväntade kombinationer som visuellt ändå hör ihop som komponenter i en enda bild även om de egentligen inte är vettiga tillsammans. Några roliga exempel hittar du här :

Och fantastiskt vackra motiv med tema rå, stark urkraft och natur kontra späd, oskuldsfull kvinnlighet – måste ses

och mer med bättre kvalitet med Katerina här på 500px


Uddaregeln

Ett av de enklaste sätten att göra en komposition mer dynamisk är att ha ett udda antal objekt i det snarare än ett jämnt antal. Med ett jämnt antal saker tenderar man att para ihop eller gruppera föremålen och det blir då mer statiskt.

”Uddaregeln” antyder att ett udda antal ämnen i en bild är mer intressant än ett jämnt antal. Så om du har mer än ett motiv i bilden är förslaget att välja ett arrangemang med minst tre ämnen.

Regeln om udda har alltså att göra med antalet saker och eller utrymme. Det är också lättare att arrangera udda antal objekt än jämna. Udda antalen 3,5,7,9 osv. gör att det blir en mer intressant symmetri runt motiven.

Uddaregeln hjälper även  till att hålla betraktarens öga i rörelse. Med ett jämnt antal rör sig vårt öga automatiskt till mitten av som är ett tomt område men med tre objekt lägger man fokus på det som är i mitten.

Vad gör sig bäst?

Tre eller fyra?

vecka51_3

vecka51_4

 

Nästa vecka – är final och sista inlägget för i år – missa inte det!
Och fundera redan nu på vad du vill se som inlägg nästa år både vad gäller format, innehåll och frekvens!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: