#vecka 50 – enkelhet och komplexitet

Inlägg av den 9 dec, 2014 | 0 kommentarer

Enkelhet och komplexitet

Kanske du har hört eller läst citatet:
”Ultimately, simplicity is the goal – in every art, and achieving simplicity is one of the hardest things to do. Yet it’s easily the most essential.”
– Pete Turner –

Citat som detta och liknande säger en hel del om hur betydelsefull enkelheten är som en del av fotografins komponerande men även i andra konstformer.

En av de viktigaste riktlinjerna i komposition är enkelhet och ett av de vanligaste felen man gör som nybörjare är att försöka inkludera så mycket som möjligt i bilden.

Komplexitet behöver inte vara fel men är betydligt svårare att få till riktigt bra. Lyckas man få till en bra komponerad komplex bild belönas man däremot tusenfalt.

Hur enkelt är det?

Några tips!

Att leta efter sätt att skapa intresse för dina bilder så de får mycket visuell uppmärksamhet är det ultimata målet som fotograf. Med enkelheten som verktyg kan du komma närmare det målet och snabbare än med de flesta andra verktygen vi pratat om tidigare.

Det finns flera sätt att uppnå enkelhet i ett fotografi och några av de mest använda sätten att åstadkomma enkelhet är följande:

– Den mest uppenbara och enklaste formen av enkelhet skapar du genom att placera föremål mot en neutral bakgrund så som en kuliss eller himmel. Bakgrunden kan vara helt neutral som en solid bakgrund eller en molnfri himmel eller så kan komplettera bilden som en sjöstjärna på sanden.

– Den andra och mer tekniska metoden för att uppnå enkelhet innebär att man fokuserar på motivet samtidigt som bakgrunden är ofokuserad. Inom makrofoto är detta vanligare eftersom makrolinser har ett kort skärpedjup. Kort skärpedjup suddar ut bakgrunden och fokuserar på det som är i fokus. Se till att enbart det du verkligen vill förmedla är i fokus och resten kan vara diffust.

– Även med färg kan man skapa en enkelhet genom att använda en monokrom eller analog färgpalett. Läs mer i mitt tidigare inlägg här.

– Men även att ta bort färg och skapa svartvita foton är att förenkla eftersom en komponent försvinner. När färgfoton blir komplexa på grund av röriga färgkombinationer – prova att göra om det till svartvitt. Mer om svartvitt i detta inlägg.

Och nu – det viktigaste tipset är att under komponerandet tänka efter vilka saker eller delar av bilden du kan ta bort eftersom de inte tillför något. Och då handlar det om att du får positionera dig rätt, flytta dig och jobba med motivet tills du är på rätt plats.


Låt dimman ta över

och rörigheten försvinner

Fotografering i dis eller dimma kan ge underbar stämning och atmosfärisk känsla i dina bilder. Som så många andra har också jag en förkärlek till dimma och försöker alltid komma ut och fotografera om det går. Just dimma gör att man kan sudda ut allt som är omkring motivet på ett effektivt sätt och det tar bort rörigheten i bilden. Men dimma frammanar också känslor av mystik, rädsla och förundran. Den fungerar som en gigantisk diffusor som dämpar färger och skapar en speciell glöd runt starka ljuskällor.

Att inkludera mer sudd genom att röra på kameran kan ge ytterligare mer enkelhet. Se exemplet taget i skogen när det var perfekt dimma en höstdag för några år sedan.

vecka50_1-4

 

Exempel på enkla och komplexa bilder

Enkelhet

Endast det viktiga bevaras tack var dimman. Änder på väg till några små öar.

vecka50_2

Enkelt på gränsen till tråkigt. Månen och flaggstången.

vecka50_1 

Komplexitet

I denna bild av en kinesisk fiskebåt full med detaljer och föremål kan man hitta nya saker hela tiden.

vecka50_3

Även denna bild är från Kina och med många olika detaljer att titta på.

vecka50_1-2

 

KISS-principen

Keep It Simple, Stupid!

KISS-principen (akronym för engelska Keep It Simple, Stupid!, ’håll det enkelt, dummer’) går ut på att enkel design ska vara ett mål att försöka uppnå, och att man ska undvika komplex design. Principen används på flera olika håll, som till exempel mjukvaruutvecklingen, animation, fotografering, ingenjörsteknik, strategisk planering.

Vanliga varianter av akronymen är:

  • Keep It Sweet & Simple”
  • Keep It Short & Simple”.

Komplexitet bör undvikas, enkelheten är ett mål i sig självt.

Förkortningen har enligt uppgift myntats av Kelly Johnson, huvudingenjör vid Lockheed Skunk Works – skaparna av Lockheed U-2 och SR-71 Blackbird spaningsplan bland många andra.
Principens ursprung kommer förmodligen från liknande begrepp såsom Occams rakkniv, eller nedanstående
Leonardo da Vinci’s ”Simplicity is the ultimate sophistication”
Mies Van Der Rohe’s ”Less is more”
Antoine de Saint Exupéry’s ”It seems that perfection is reached not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away”.
Colin Chapman, grundaren av Lotus Cars uppmanade sina designers att ”Simplify, and add lightness”.

– Wikipedia –

 

Nästa vecka – blir en blandning av lite av varje inför avslutande inlägg nummer 52

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: