Ta av dig skorna
Om du blundar och går på marken på en hög med tallbarr med dina bara fötter kanske du visualiserar en skog av höga tallar i din närhet. Om du dessutom plockar upp en kotte kommer det att ytterligare förstärka visionen om tallskogen. Och om du kombinerar beröring med det distinkta doften av en tallskog kommer det att övertyga dig än mer om var du är.
Känseln är definitivt relaterat till vårt seende och är en viktig komponent i vårt fotograferande.
Känselns sinnesceller sitter utspridda över hela huden, men de finns också i senor, muskler, leder och inre organ. Dina andra fyra sinnen syn, hörsel, lukt och smak finns i vissa delar av kroppen medan din känsel finns över hela kroppen. Detta beror på att din känsel har sitt ursprung i huden där många små nervändar ger dig information om saker som din kropp som kommer i kontakt med. De gör detta genom att skicka informationen via ryggmärgen till hjärnan där känslan är registrerad.
Nervändarna i huden kan berätta om något är varmt eller kallt. De kan känna om något skadar dig. Din kropp har ungefär tjugo olika typer av nervändar som skickar meddelanden till din hjärna. De vanligaste känslor nerverna framkallar är värme, kyla, smärta, tryck eller beröring. Känslan av smärta är förmodligen den viktigaste eftersom den skyddar dig genom att varna din hjärna att din kropp har eller kommer få ont!
3 bildexempel med känsel/känsla
Vilken kroppsdel känner du mest av i respektive bild?
Varmt, torrt, taggiga buskar, heta stenar + tur man har skor, rör inte stenar eller buskar, dricka i bilen = händer, fötter och hals
Blött, kittligt + skönt i värmen, små fiskar små tänder = fötter
Mörkt, elektricitet, taggtråd, kallt + krig, fasa, oro, smärta = hela kroppen
Dagens promenadkänslor –
runt sjön
Ännu ett medvetet försök att få lite idéer kring mina inlägg på en promenad idag och jag tänkte medvetet på vad jag KÄNDE – med fötter, händer, hud – OCH andra sinnen.
Kan ni KÄNNA min promenad?
Kall vind i ansiktet – stramande hud på kinderna – upp med tröjkragen känner kallt blixtlås mot hakan – 3 cm snö kallt med torrt smågrus under – krasande steg i torr snö – SER is i backen upp och KÄNNER halka, glatt och hårt – torrt kallt tallbark – HÖR men även känner kajornas kvällssammankomst som ett ekande, fjädrande metalliskt läte i huvudet – slängde soporna och fick hårda kalla utstickande dörrstoppen i metall över smalbenet svider…
Tips och övningar för
rätt handhavande
- De mest känsliga delarna i kroppen är fingertopparna, händerna, läpparna, tungan, fötterna och nacken.
Att ha med någon av dessa kroppsdelar i bilden där du vill förmedla kyla, värme, smärta, mjukt eller hårt ger en extra dimension till dina bilder.
- Vill du illustrera gammal och ung är händerna ett utmärkt motiv där man ofta ser tidens tand i form av slitna händer tillsammans med t ex. en 2-årings mjuka unga händer.
- Vid bröllopsfoto måste man ha foton där närhet och värme syns i form av beröring som t ex. när ringen träs på brudens fingrar
När vi ändå inne på händer – Övning – prova att få med så många känslor du kan genom att bara fotografera händer eller fingrar – kallt, varmt, gammal, ung, smärta osv..
Dutch ‘Iceman’ trotsar känseln
Precis som med de andra sinnena vi pratat om i tidigare inlägg finns det extrema ytterligheter i form av människor som tänjer på gränserna.
Dutch ‘Iceman’ – Wim Hof är inget undantag och kan göra det mesta i extrem kyla.
Sammanfattning känseln
Känseln är utspridd på störst yta jämfört med våra andra sinnen. Utnyttja det genom att uppleva platsen med känseln, dels genom att röra vid den med händerna men även genom att sitta eller gå.
T ex. känns trä varmt medan metall, glas och sten ofta känns kallt. Det kan vara stor skillnad mellan att hålla i en träsked jämfört med en sked i silver.
Lär dig utforska och känna material och föremål som när du var barn och du får mer känsla för ditt bildskapande.
Nästa veckas inlägg – då är det dags för smaksinnet