#vecka 37 – sammanfattning om ljus och fotografering

Inlägg av den 9 sep, 2014 | 2 kommentarer

Hur viktigt är ljuset

och hur skall vi förhålla oss till det?

Nedanstående citat är både vackert och självförklarande och så sant. Som en summering av ämnet ljus kommer vi i detta inlägg att så några frön som kan ge inspiration, idéer och ge en del nya tankar. Läs citatet noga och du ser kanske att i dess undermening att du bör betrakta ljuset som en vän. En vän som du har med dig som du utnyttjar i ditt fotograferande – lär dig allt om vännen och nyckeln till lyckad fotografering är inom räckhåll.

”Light makes photography. Embrace light. Admire it. Love it. But above all, know light. Know it for all you are worth, and you will know the key to photography”

George Eastman



Målning kontra fotografering

en jämförelse

I vanlig anda skall vi jämföra, skruva och vrida på begreppet fotografering och för ämnet ljus blir det inget undantag, Som fotografer och med kamera börjar vi alltid från mörker och samlar, fångar in ljus till sensorn för att skapa våra alster – jämför det med målare, som oftast börjar med ljus och ett vitt papper och lägger på mörker i form av färger.

Känner du igen jämförelsen med något vi diskuterat tidigare?

Ja, just det – inlägget om additiv och subtraktiv färgblandning

Men i detta fallet är det ljuset som läggs till eller tas bort. I fotografens fall beror mängden insamlat ljus på hur länge slutaren är öppen och hur stor bländaröppningen är. Å andra sidan i målarens fall beror ljusmängden på mängden färg som läggs över det ljusa underlaget.

Måla med kameran som en pensel genom att  röra på den, i detta fall upp o ner, i samband med exponeringen kan ge måleriliknande foton

vecka37_1-2

 

Den franske målaren Paul Delaroche (1797 – 1856) lär ha sagt att ”från och med idag är målningen död”. Observationen gjordes sannolikt 1839 då Delaroche såg exempel på Daguerreotypen, den första framgångsrika fotografiska processen. Och vi alla vet ju hur det gick med det – det lär finnas målare än i dag!

 


Tips – lär dig utnyttja ljuset för att lokalisera djur och fåglar

Ljuset är en väldigt viktig del av vårt liv och utan ljuset skulle vi inte kunna se allt det vackra i världen runt omkring oss.

Och ljuset är inte bara viktigt för att kunna se oss omkring utan även för livet på jorden. Djur och människor är beroende av växter som mat. Och växter kan inte existera utan ljus.

Några exempel:

– Södersluttningen på bergssidan bör vara rikare på växtlighet och därmed djurliv

– Skuggiga områden under heta sommardagar – hjortar under den stora eken

– Många djur är aktiva på natten – hur ser de överhuvudtaget då?

– Makrobilder på ”slöa och kalla” insekter tas bäst på skuggsida av huset innan ljuset och värmen satt igång dem

– Kvällsinsekter kommer till dig om du har ljus i mörkret

– Man tror sig hittat hur fåglar lokaliserar sig – de använder ljuset och solen som navigator. I framtiden kanske vi kan få fåglar att återkomma till säkrare platser istället för samma plats som tidigare år.

Så när du är ute efter djurfoto – tänk på hur du med hjälp av ljuset kan lokalisera dem!
Har du fler tips om hur ljuset kan guida fotografen till bytet?
Skicka in en kommentar…


Solen och ljuset får konturerna och strukturen i träden att framträda och ”sätter fart” i det gröna underlaget

vecka37_1-3

 

6 fakta om ljus

  1. Ju bredare ljuskälla desto mjukare ljus – ju smalare ljuskälla desto hårdare ljus

  2. Ju närmare ljuskällan desto mjukare ljus – ju längre bort från källan desto hårdare ljus

  3. Diffusion i form av t. ex. blixtbouncer, softbox eller liknande sprider ljuset och gör ljuskällan större och därmed mjukare

  4. Studsande ljus fungerar som diffusion. Rikta en smal ljuskälla på en bred, matt yta och du ser den spridas över ett större område och studsar tillbaka ett mjukare ljus

  5. Ju längre bort ljuskällan är desto mer faller ljuset bort från motivet. Regeln säger att ljuset faller av som kvadraten på avståndet

  6. Ljus har färg även när det ser ”vitt” ut. Detta kallas färgtemperatur och vi är mycket skickliga på att justera vår syn så att vi knappt märker det. Digitala sensorer och film däremot kan få med färgskiftningar där våra ögon inte ”såg” dem

 

Det är inte enbart naturligt ljus som ger lyckade resultat – det varma ljuset i bilden gör den annars kalla blå kvällen lite behagligare och lamporna som sådana skapar en bra balans sinsemellan

vecka37_2

 

Övning

träna upp ditt ljusseende

Att enbart leta ljus som motiv är en mycket nyttig övning. Försök se ljuset i sig som ett motiv och bry dig inte så mycket om omgivningen utan koncentrera dig på att fånga ljuset. Gå runt och sök ljuset, inte något särskilt motiv. Se om ljuset kan bli huvudanledningen att ta fotot, inte bara en del av fotot.

denna sida ser du flera bra exempel på vad som menas och hur resultatet kan bli. Denna övning lär dig se ljuset på ett helt annat sätt jämfört med om du bara ”tittar” efter något trevligt att fotografera. Genom att fokusera på ett ändamål och en komponent – dessutom en av de viktigaste – kan du lära dig ”se” ljuset.

Att senare när du har fått mer känsla för det kunna kombinera med annat som t. ex. ett fantastiskt motiv och underbar färgkombination – då börjar vi närma oss ”bildkonstnär av rang”.

 

Nästa vecka – introduktion till de så kallade kompositionsreglerna

 

 

2 Kommentarer

  1. ljuset är viktigt och i mitt tycke det som gör bilden har följt din blogg ett tag och är nog den absolut bästa jag läst när det gäller detta du skriver om =)
    ha en fin dag
    peter engman

    • Hej Peter

      Blir väldigt glad att höra att just du gillar min blogg och att det förhoppningsvis ger något i behållning.
      Ha en fin dag själv – inte ett öga torrt 🙂

      Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: