#vecka 23 – struktur i bildkomposition

Inlägg av den 3 jun, 2014 | 0 kommentarer

Tänk dig följande strukturella scenario

Semester,  du vaknar på morgonen, stiger ur sängen och landar hårt med fötterna på det kalla klinkergolvet, kliar dig på hakan och kommer ihåg att du inte orkade raka bort din tredagarsstubb. Böjer dig fram och plockar upp dina mjuka och fortfarande lite blöta hotelltofflor, stoppar in dina kalla fötter och går bort till den lite risiga trädörren ut till uteplatsen. Den heltäckande stickiga bastmattan är varm av morgonsolen och du tar av tofflorna eftersom det är kallt om fötterna och värmer dem på mattan. Lutar dig över det kalla, runda och hårda metallräcket för att försöka se havet bortanför den nybevattnade mjuka och glatta gräsmattan.

Det är detta struktur handlar om – ytor som vi fysiskt kan känna vid beröring. Och dessa ytor kan vara av en mängd olika typer och några har vi redan nämnt i texten ovan.

  • Släta kalla klinkergolv
  • Sträv orakad haka
  • Mjuka och blöta tofflor
  • Risig trädörr
  • Stickig bastmatta
  • Hårda metallräcket
  • Mjuka och glatta gräsmattan


Struktur kontra mönster kontra textur

Denna veckas bildelement struktur behöver förklaras och definieras eftersom den ibland förväxlas med bildelementet mönster. Det närliggande ordet textur är också ofta med i ordkriget och det gör det inte enklare att det engelska ordet för struktur är texture. Textur är nära besläktad med struktur och används även till att inom geologi och marklära beskriva storlek och former på t. ex. sten och jord. Mönster är när en del av motivet , eller för bästa effekt, helst hela motivet består av repetition av samma sort.

För att krångla till det ytterligare – när strukturer är likadana, repetitiva och återkommande i större delen av bilden skapar de även mönster.

 

Ta en strukturpromenad

Ta en promenad och se hur många olika strukturer du kan hitta. För anteckningar och fotografera vad du ser. Detta kan hjälpa dig att inte bara märka texturer men ge dig idéer för strukturer som du senare mer i detalj kan införliva i ditt eget fotograferande.

En annan bra övning är att tänka på så många olika ord du kan beskriva de strukturer som du hittar omkring dig, t. ex. slemmiga, släta, taggiga, toviga, vridna, raspiga, rynkiga, mjuka, grova. Hur skulle du fotografera dessa strukturer eller beskriva dem visuellt?

 

8 exempel på hur du lyfter fram strukturer – med exempel

  • Riktat och lågt sidoljus om du använder blixt eller annan artificiell ljuskälla
  • Soluppgång och solnedgång framhäver strukturer i naturen
  • Vertikala ytor som t. ex. murar kan fungera att fotografera i starkt dagsljus när solen skapar långa skuggor
  • Ledande linjer kan förhöja känslan av struktur – t. ex. i löv
  • Mjukt ljus i mulet väder ger mjuka skuggor och är att föredra om små detaljer i strukturen är aktuellt
  • Struktur framhävs på ett helt annat sätt om de är blöta och fuktiga
  • Prova att göra om bilden till svartvitt för att framhäva strukturer
  • Blanda grova och släta strukturer för mer effekt

 

Tidigt lågt morgonljus – blandat med grovhet i bark och slät yta på vatten

vecka23_3

 

Släta ytor blandat med struktur

vecka23_1


Ledande linjer blött och mulet mjukt ljus

vecka23_1-2

 

Mulet ljus och blött efter regn

vecka23_4

 


Visste du detta om Vincent van Gogh – strukturmålaren

Vincent van Gogh var känd för sitt sätt att skapa struktur i målningar genom att använda tjocka lager färg och kraftiga penseldrag.

vecka23-1

Van Gogh använde cirkulära och energiska linjer för att skapa sitt arbete, att variera tjocka och tunna linjer för att skapa abstrakta delar av naturen och genom att använda stora mängder av färg för att skapa en mycket strukturerad look. Nästan  som om penseldrag och färg kommer ut direkt från duken . Med denna kraftfulla teknik skapar Van Gogh en speciell rörlighet i motiven i konstverken.

Slutar inte att tipsa om dig om hur nyttigt och givande detta är för ditt fotograferande. Man kan lära sig mycket om komposition, hämta inspiration och få idéer till sitt eget fotograferande genom att studera de kända målarna.


Summering – struktur

Åter igen – med struktur inom bildkomposition menas en yta av någonting och den relaterar i hög grad till vårt känselsinne. Struktur i ett fotografi kan med rätt teknik skapa känslan av att något kan vara dovt och  mjukt, grovt eller slätt eller skarpt eller platt. Eftersom vi inte kan röra eller känna strukturen vi tittar på är vi helt beroende av hur bilden är komponerad och ljussatt för att förstå dessa egenskaper.

Nästa vecka kommer vi helt naturligt in på ämnet mönster – förvånande?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: