Minivattenfall i Skäraån
Denna bild är tagen vid mitt första besök på Söderåsen hösten 2013. Söderåsens nationalpark är ett fantastiskt område för fotografering med bokskogar och branta raviner om vartannat. Men det finns så mycket mer än de självklara och vanliga ställena dit alla vallfärdar som t. ex kopparhatten.
Dessutom gränsar nationalparken till andra intressant områden som kan vara intressanta att utforska.
Jag vandrade uppströms längs Skäraån som är namnet på den lilla bäcken som rinner i ravinen nedanför kända Kopparhatten.
Det som såg lockande ut var eventuella virvlar med löv i bäcken och små vattenfall som skapats av naturliga hinder i vattenflödet. Så jag letade mig uppför ån eftersom jag ganska säkert visste att någon trädstam måste ha blåst ner över hela bäcken och skapat minivattenfall.
Hittade då denna perfekta plats med en hel stam som hade lagt sig över ån. Det skapade ett fantastiskt litet fall med tillhörande kam.
Och enligt mig är det detta ljusa lilla fall som gör bilden och drar ögonen till sig. Och det får lite hjälp av den mörkare omgivningen som gör att kontrasten och det ljusa blir starkare.
Jag ville även få med den lilla ljusgröna växten i nederkant som jag tycker tillför mycket i form av att det blir en förgrund med innehåll som kompletterar mellangrunden(fallet) och bakgrunden(bokskogen).
Att det finns ledande linjer som hjälper till att få ögonen att fångas av fallet ser ni också?
Ändarna på stammen i vattnet, trädstammarna och dess reflektioner o bakgrunden och de vita ”vattenstrecken” som skapas efter fallet.
En annan sak som tillför ytterligare en dimension till bilden är zick-zacklinjen som börjar i övre vänstra hörnet på bilden och delar upp bilden i 5 delar – se nedan. Att de två första sträckningarna är diagonala gör att det blir lite mer spänning och dramatik i bilden och de nästan lodräta träden balanserar upp diagonalerna.
Färgskalan är balanserad och på den varma sidan av färghjulet och väldigt nära en analog färgpalett.
Går det att överanalysera en bild?
Allvarligt talat – jag tycker inte det. Alltid lika roligt att leta detaljer och studera varför vissa saker blir bra.
Summering
När du är i kända områden med många ”måste-ställen” att se, utforska även resten av området. Man kan hitta små pärlor lite varstans som ingen ”tänkt på”.
Jag fick en gång ett tips från Mark Nelson en känd fotograf i USA att titta åt motsatt håll jämfört med vad raden turister står och stirrar på. Man kan missa en soluppgång bara för att förbereda perfekt bild som man väntar skall lysas upp av morgonsolen.
Och sist men inte minst – se till att åka i trevligt sällskap som jag verkligen gjorde i form av Anders Wester och Mikael Svensson
Nikon D800e
Nikon 24-70 f/2.8
- 30 sek
- f/16
- ISO100
- 26mm
- Stativ – Gitzo + RRS
Plats och tid:
Skäraån, Söderåsen Skåne
27:e oktober 2013 11:08
Vi har varit där några gånger, två gånger vid sommartid, men jag kan verkligen rekommendera på senhösten, vid den tiden när höstlöven hänger kvar, men dimman börjar rulla in, åtminstone på morgnarna. Jag har ett gäng fantastiska foton från den perioden 🙂
Hej Thomas
Hösten och våren vid tiden då man kan fotografera nyutsprungna boklöv rekommenderas ofta.
Och dimma är inte helt fel i bokskog, håller med dig.
Skulle vara kul att se dina bokskogsbilder!
Tack för kommentaren!
Thommy
Hej Thommy! Fin bild! Jag gillar färgerna, kompet och speglingen. Däremot är jag ganska mätt på ”gräddigt” vatten (lång slutartid). Lite av en modetrend bland landskapsfotografer? Kanske ensam om att tycka så…?
Hälsn Erik
Hej Erik
Håller inte riktigt med om det gräddiga men smaken är ju olika.
Och tack så mycket för kommentaren!
Thommy
Jag gillar din bild är myck ute i naturen helst vid vattendrag
Hej Eino
Tack för din kommentar!
Jag gillar också att vara i närheten av vattendrag när jag är ute.
Thommy