Kungsfågel i kvällsljus
Veckans bildtanke tillägnas en av mina favoritfåglar. Vår lilla kungsfågel.
Bilden är tagen under en fotopromenad i skogen och i slutet på dagen. Solen och ljuset kommer in lågt och bidrar till det som gör mest för bilden. Fågeln är huvudpersonen på naturens scen och ljuset som lyser som en spotlight riktad mot kungsfågelns huvud och bröst.
Ledande linjer är också en ganska viktig del i denna komposition. Se hur de två tallgrenarna leder blicken till ljuspunkten och fågelns ögon.
Har du undrat varför fotografier av vackra fåglar ibland verkar sakna något? När du ser ett sådant fotografi känner du att något saknas eller inte står rätt till. Och nästan alltid är det för att fågelns öga inte är så skarpt som du förväntat dig. Fokusera därför alltid på ögonen vid fågelfotografi.
När du tittar på ett fågelfotografi går blicken direkt till ögat av fågeln. Den fungerar som en referenspunkt fotografiet och detta beror på att vi ser in i andras ögon när vi kommunicerar.
I fotot på kungsfågeln nedan är ögat skarpt men den har ytterligare en viktig detalj som man inte alltid tänker på. Det är solreflexen i ögat som skapar en liten ljusare prick. Denna lilla prick är viktigare än vad man tror och det kan vara denna lilla detalj som ibland gör att fågeln ser mer livfull ut.
Vingarna på kungsfågelbilder ser man oftast utmed sidorna på fågeln och inte utfällda som i detta exempel. Det tillför ytterligare en dimension till bilden.
Färgskalan går mot de kallare färgerna grönt och blått och därför ger solljusets ljusa varma gula färg den där lilla extra kontrastskillnaden.
Färgkontrast används ofta för att uppnå bra kompositioner. Färger med motsatta egenskaper som blått och gult skiljer sig starkt när de placeras tillsammans. När två motsatta färger placeras tillsammans kompletteras och accentueras kvaliteten av den andra färgen. Kalla färger och varma färger går nästan alltid i kontrast.
Kungsfågeln är Europas minsta fågel med en längd på cirka 9 centimeter och en vikt på 5–6 gram.Både dess vetenskapliga namn och dess svenska trivialnamn syftar på kunglighet och anspelar i förlängningen på kungsfåglarnas färgstarka gyllene hjässband.
– Wikipedia –
Nikon D300
Sigma 50-500mm f/4.0-6.3
1/800 sek
f/6.3
ISO1000
420 mm
Gitzo stativ med RRS
Plats och tid:
Vättlefjäll – Orremossen
25:e December 2008 14:16
Summering
Fokusera på ögonen när du fotograferar fåglar och försök pricka rätt vinkel när solreflexen är i ögat.
Tänk också på att utnyttja sent solljus under kalla dagar för att öka kvaliteten på färgerna.
Fantastiskt fin bild på den underbart vackra lilla fågeln och väldigt intressant läsning.
Hej Susanne
Tack för din fina kommentar och välkommen till bloggen!!
Hälsningar
Thommy
Strålande bild. Och intressant text
Tackar Björn 🙂
Thommy