Kvällsljus i skogen
En av mina favoritmetoder att fotografera är att använda rörelseoskärpa genom att röra på kameran vid fototillfället. Veckans bild är tagen med den metoden precis vid tiden då det sista guldfärgade solljuset lyser i trädtopparna.
Träd är motiv som lämpar sig perfekt för denna fototeknik och om du gör på rätt sätt kan resultatet likna en målning. Tekniken smetar ut detaljer och tillför en enkelhet i bilden som man ofta eftersträvar och som tilltalar ögat.
Gjorde en artistisk version av bilden genom att köra ett speciellt filter i Topaz Simplify. Personligen gillar jag att ibland leka med denna typ av bilder i olika filter och få fram resultat som blir mer likt oljemålning än fotografi.
Det ljusbruna gräset i nederkant förankrar bilden och håller träden på plats. Här och var belyser kvällssolen tallstammar som lyser upp i orange färg och visar att de minsann också vill synas på bild.
Rörelseoskärpan är gjord med lagom hastighet så att strukturer i träden är synligt och man ser skillnad på trädslag.
Det finns ett namn på rörelseoskärpetekniken och, tro det eller ej, det är ICM – Intentional Camera movement. Man kan kalla det vad man vill, det är oavsett väldigt roligt att hålla på att laborera med.
Tricket med ICM är att veta hur mycket man skall röra kameran, riktningen för rörelsen och hastigheten. Jag använder ofta stativ för att få en rent vertikal rörelse för träd och för att matcha trädens riktning. Rätt kombination av slutartid, bländare och ISO-inställning i kombination med den faktiska kamerarörelser ger den önskade oskärpan och blir som en konstnärlig abstraktion av landskapet.
Det krävs lite övning och ofta blir det träff eller miss och exponeringarna kan ge många olika resultat. Det är väl värt ansträngningen att fotografera ett större antal bilder då blir chansen större att hitta intressanta versioner. Det är ganska ovanligt att du sätter den på första försöket.
Du kan behöva använda ditt polarisationsfilter eller ND-filter för att få de nödvändiga långa slutartiderna för dessa bilder om du fotograferar en ljus dag.
Vill du lära dig mer om ICM är denna artikel bra och grundläggande.
Nikon D800e
Nikon 50mm f/1.4
1/8 sek
f/8,0
ISO250
50 mm
Handhållet
Plats och tid:
Vättlefjäll
1:e april 2015 15:04
Summering
Rekommenderar dig att testa denna roliga teknik. Och prova även andra motiv än just träd och annat än vertikala rörelser. Du kan även prova zooma in eller ut samtidigt som du exponerar.
Lycka till och hänvisa gärna till dina egna oskärpebilder i kommentarerna.
Tack. Läser först idag och som alltid beundrar dig. Du delar med oss alla.TACK THOMMY!!!!!