Svartvitt i Lightroom
Vill du lära dig tekniker för att skapa magiska svartvita bilder i Lightroom?
Följ då med i detta och kommande inlägg där vi kommer lära oss att alla funktioner och hjälpmedel som finns tillgängliga i Lightroom. Även lite tips och idéer som inte direkt är relaterat till Lightroom kommer vi att klämma in mellan raderna.
För att skapa bra svartvita bilder krävs det mer än att bara ta bort färgerna och Lightroom har flera kraftfulla funktioner för att göra dessa svartvita bilder minnesvärda.
Läs gärna igenom tidigare inlägg om svartvitt där du får en detaljerad inblick och genomgång av svart och vit i färgteori.
- Svartvitt del 1 – Är svart och vitt färger?
- Svartvitt del 2 – Inspireras att fota svartvitt
Det finns två olika metoder eller sätt att skapa svartvitt som fotograf.
Antingen sätter man planen i verket att gå ut och fotografera svartvitt direkt i kameran och aktivt leta lämpliga motiv som passar i svartvitt.
Eller så testar man om motivet passar i svartvitt i samband med efterbehandlingen av bilden, vilket jag tror är vanligare.
I fall nummer ett är ett tips att du ställer in kameran att förhandsvisa bilderna i svartvitt bak på kameran om funktionen finns. Då ser du direkt på plats och får en uppfattning om motivet kan bli bra i svartvitt.
I det andra fallet när du testar och laborerar med dina bilder i Lightroom är den enklaste varianten att snabbt slå på och av bildvisning i svartvitt med snabbkommando via tangentbordets bokstav V.
Vilka metoder finns i Lightroom för att göra om till svartvitt?
I framkallamodulens meny ”Grundläggande” kan du justera ner mättnaden till -100 för att ta bort all färg. Se nedan..
Den sämsta metoden enligt mig och som jag sett att många ändå använder sig av.
Använder du denna har du mindre justeringsmöjligheter i tonerna eller luminositeten i gråskalorna.
En bättre metod är att klicka på > Svartvitt i grundläggandemenyn.
Allra bästa metoden är använda menyn HSL/Färg/Svartvitt och där välja svartvitt. Effekten är densamma som att klicka på svartvitt enligt metod 2 beskriven ovan.
Men med denna metoden har du direkt tillgång till varje färg och kan justera dem separat under ”Svartvit mix”.
Finns ingen anledning att öppna grundläggandemenyn och klicka svartvitt och sedan ner till menyn HSL/Färg/Svartvitt och där välja svartvitt
Det finns fler metoder att göra bilden svartvit och en som också tål nämnas är övertoningsfiltret. Den kan vara användbar i de fall då man vill ”behålla” färgen under det svartvita och kanske måla tillbaka färgen i vissa partier.
Dra med övertoningsfiltret åt endera håll över hela bilden och med mättnad satt till -100.
Nu är hela bilden svartvit men du kan när som helst med aktuellt filter markerat klicka på pensel och och sedan radera för att måla fram partier med färg.
En annan metod att ta bort färg är att måla bort den med justeringspenseln och mättnad satt till -100.
Tips!
När du skapar i svartvitt rekommenderar jag dig att skapa en virtuell kopia av din färgbild. Då har du alltid en färg och svartvit kopia och de kan enklare jämföras sida vid sida.
Tänk också på att du kan göra förinställningar specifikt för svartvitt som du sedan kan använda för att snabbt göra om bilder till svartvitt med valfri metod ovan.
Summering
Nu har vi listat ett antal metoder att konvertera till svartvitt och med dem kan du snabbt göra bedömning om din bild passar i färg eller svartvitt.
I kommande inlägg skall vi gå mer in på djupet och detaljerna på hur vi finjusterar den svartvita bilden. Missa inte det…
Tack Thommy, ser fram emot fortsättningen…
Tack själv Erik
Kommer mer svartvitt inom kort och med tips om vilka spakar och rattar som justerar svartvitt optimalt.
Thommy
Bra inlägg! En fråga, jag får inte upp pensel när jag försöker med metoden om övertoningsfilter…är det kanhända något med olika versioner, min är den senaste…
EVA
Hej Eva
Radera och pensel kom i första versionen av Lightroom CC och Lightroom 6.
Vilken version har du?
Tänk också på att du måste klicka på Pensel innan du ser Radera-funktionen
längre ner i samma panel.
Se mitt inlägg som beskriver tillvägagångssättet här:
http://www.thommyandersen.se/lar-dig-hantera-overtoningsfiltret-i-lightroom/
Hoppas det hjälper dig – återkom gärna annars.
Thommy
OK, har LR 5.7.1…kanske därför som pensel inte finns…tack för hjälpen, ska kolla länken du skickade!
När jag gör om till svartvitt får jag ofta en icke önskad grön ton mellan de mörka o ljusa partierna, hur jag än testar får jag inte bort den. Har du något tips?
Hej Stefan
Skicka gärna en bild eller ladda upp så jag kan se vad du menar.
Testa annars med följande:
Om du ser en grön eller magentafärgad skiftning i skuggorna sedan du justerat temperaturen och färgtonen försök ta bort det genom att justera reglagen Skuggor och Nyans i panelen Kamerakalibrering.
Thommy