Nya funktionen HDR
När man tidigare har velat göra HDR av bilder i Lightroom har man varit tvungen att låta externa produkter göra jobbet. Till exempel Photomatix, Nik HDR Efex och Photoshop som har varit de mest populära produkterna som man ofta refererat till.
Att slippa växla mellan program och kunna göra HDR direkt i Lightroom har varit väldigt efterfrågat och nu är den funktionen äntligen här.
Den nya HDR-funktionen i Lightroom är ganska enkelt med begränsade alternativ jämfört med andra HDR program som ofta kommer packade med alternativ. Men även om den verkar simpel blir resultaten från HDR-funktionen väldigt realistiska.
Men vad är HDR?
För de som inte har provat HDR eller vet vad HDR är kommer här en kort förklaring:
HDR – betyder High Dynamic Range och är ett sätt att genom att kombinera olika exponeringar i flera bilder skapa en bild med stort dynamiskt omfång. Man blir därmed av med utbrända eller för mörka partier och bevarar detaljer och dynamik i både högdagrar och skuggor.
Ofta handlar det om en för ljus himmel med en mörk förgrund – se exemplet nedan…
Genom att ta tre olika bilder – en underexponerad för himmeln, en neutral och en överexponerad för förgrunden och sedan slå dem samman i HDR-funktion får man en bild med stort dynamiskt omfång.
Tre bilder underexponerad, neutral och överexponerad
Sammanslagna till en ”högdynamisk bild”
Hur gör man i Lightroom?
1. Välj ut och markera två eller fler bilder och öppna HDR-funktionen genom att gå via menyn > Foto> Fotosammanfogning > HDR
eller högerklicka på någon av bilderna och välj > Fotosammanfogning > HDR.
Snabbaste vägen till HDR-funktionen är kortkommando Ctrl+H
2. När HDR-fönstret öppnas är det första som sker att det skapas en förhandsvisning av slutresultatet. Du kan även i detta skede stoppa processen genom att klicka på avbryt.
När förhandsvisningen är klar ser du bilden i vänsterdelen av HDR-fönstret. Om du klickar på bilden kan du dessutom zooma in på den för att se mer detaljer.
3. Justera automatiskt används främst om du har tagit bilden utan stativ och försöker då lägga bilderna exakt rätt i förhållande till varandra.
Inzoomat i bildexemplet ovan, taget utan stativ och med lite förflyttning, utan valet Justera automatiskt blev resultatet följande:
Och med valet Justera automatiskt blev resultatet följande:
4. Automatisk toning
Använd detta val om du vill att Lightroom automatiskt skall försöka justera tonerna i bilden. Du ser att detta har skett eftersom reglagen i grundläggande-panelen är ändrade.
Om du inte är nöjd med resultatet tar du enkelt bort justeringen genom att klicka på Återställ i framkallamenyn.
5. Fantomskuggor kan uppstå när bilder med olika exponeringar sammanfogas vilket kan resultera i att vissa delar av HDR-bilden ser onaturligt halvgenomskinliga ut.
Eliminera detta fenomen i de olika steg som finns från – låg, medel och hög.
Förhandsvisa effekten av inställningarna direkt i dialogrutan genom att välja > Visa övertäckningen med borttagning av fantomskuggor.
*Att tänka på*
Något som är viktigt att känna till är att alla ändringar som görs på individuella bilder inte kommer med över i den slutliga bilden efter HDR-sammanslagningen.
Till exempel de vanliga inställningarna i panelen grundläggande såsom exponering, kontrast, högdagrar, skuggor, vita och svarta kommer inte med.
Därför rekommenderas att först slå samman bilderna till HDR och sedan göra justeringarna i den resulterande bilden.
Eftersom resultatet dessutom är i DNG-format kan du göra lika mycket med resultatbilden som med dina vanliga RAW-bilder. DNG är ett öppet RAW-format som Adobe skapat för att skapa ett icke-proprietärt format. Läs mina inlägg om DNG med början här.
Tips
Kortkommandot för att slå samman bilder till HDR är Ctrl+H och det finns ett alternativt sätt att köra igång en bildsammanslagning på. Med Ctrl+Skift+H körs fotosammanslagning till HDR baserat på de senast använda inställningarna och utan att visa HDR förhandsgranskningsfönster. Du kan samtidigt som detta pågår i bakgrunden göra andra saker i Lightroom
Hitta alla dina HDR-bilder genom att skapa en smart samling som filtrerar bilder baserat på deras färgdjup genom att välja 16 bitar per kanal. Detta kan användas för att filtrera bort alla 32-bitars filer i katalogen. Om du dessutom lägger till en regel att filtrera efter filtypen DNG skapas en smart samling som listar alla dina HDR-bilder.
Om du inte har HDR i filnamnet på andra bilder är det också enkelt att söka på i filnamnet för en smart samling. HDR-processen lägger nämligen automatiskt till -HDR i filnamnet på resulterande bild.
Algoritmen i funktionen för fantomskuggor som används i Lightroom sägs producera färre problem med fantomskuggseffekter som i t. ex. molnig himmel jämfört med HDR i Photoshop. Det är dock rekommenderat att du bara aktivera funktionen om du känner att det är nödvändigt eftersom det ibland kan leda till oönskade artefakter i den slutliga bilden.
Endast 2 bilder i HDR-funktionen kan enligt Adobe vara riktigt effektiv vid behandling av bildexponeringar när du till exempel har en landskapsbild med en exponering för marken och den andra för himlen. Syftet med en sådan sammanslagning är att enkelt förbättra det dynamiska omfånget innan man genomför de vanliga justeringarna i framkallamodulen.
Summering
Fastän HDR-funktionen är enkel fungerar den riktigt bra och skapar realistiska resultat.
Bra är att HDR-resultaten sparas som DNG för att maximera möjligheterna i efterföljande bearbetning. Den resulterande DNG-filen behåller med andra ord de flesta av de fullständiga redigeringsmöjligheter
varje enskild Raw-fil skulle haft innan sammanslagning HDR. Lossless HDR som någon kallade det
Att du kan starta igång en sammanslagningsprocess i bakgrunden och göra annat samtidigt är helt lysande.
En förhoppning jag har är att det i framtiden även kommer att vara möjligt med fokusstackning i Lightroom.
– Vad ligger högst på din önskelista?
Gillade du dagens inlägg? Dela då gärna med dig genom att klicka på dela-knapparna nedan. Tack på förhand!
Hallå Thommy! Tack för en välskriven artikel. Jag har bara hunnit testa denna funktion en gång men blev ändå nöjd med resultatet. Tror jag kommer att få stor användning för funktionen framöver. Nu undrar jag om du på samma sätt filar på ett inlägg om den andra stora nyheten i LR cc, panorama?
Många fotohälsningar
Erik
Hej Erik
Tack för kommentaren!
Och helt rätt gissat – en panorama-artikel är också på gång.
Redan nästa helg kan du läsa den.
Thommy