Huvudvyn i Lightroom
Den vyn man använder mest i Lightroom är definitivt luppvisningsvyn. Luppvisning finns bibiblioteksmodulen men är standard och enda visningsläge i modulen Framkalla.
I denna vyn ser man hela bilden, en bild i taget och kan börja jobba med bilden i framkallningsmodulen.
Eftersom denna vyn är kanske den du jobbar mest i är det viktigt att göra sig familjär med vilka inställningar det finns och hur de kan hjälpa dig i ditt arbete.
Du kommer snabbast till Luppvisning genom att använda kortkommando E. Du kan också klicka på symbolen i verktygsraden som hänvisar till Luppvisning enligt nedan.
Och via menyn > Visa > Lupp
Luppinformation
Informationen vi kan visa i lupplägesvisning ser ut som i bilden nedan i vänstra övre hörnet och mängder av olika alternativa värden kan visas. Du ser även fönstret där du ställer in alternativen för informationsövertäckning nedan. Luppinformation är ett längre kapitel och vi har pratat om det i mina tidigare inlägg så läs mer om det här.
Luppövertäckning
Det finns tre olika övertäckningar, som det kallas, i luppläget. Du hittar dem när du är i lupplägevisning under menyn > Visa > Luppövertäckning > Stödraster, Stödlinjer eller Layoutbild
Stödraster – stödraster visar ett rutnät som övertäckning och som kan vara bra extra hjälp för att se hur objekt ligger i förhållande till varandra. Du kan justera rutnätet genom att hålla inne ctrl-knappen. Det du kan ändra på är storlek på rastret samt dess opacitet mellan värdena 10 och 100.
Stödlinjer – de kommer väl till användning för att kontrollera saker som rakhet i horisonter och byggnader. Du flyttar bägge linjerna samtidigt genom att i mittpunkten där linjerna korsas hålla ner ctrl + dra med muspekaren till önskad plats. Du kan även hålla ner ctrl + dra med muspekaren på en av linjerna för att flytta dem en i taget.
Layoutbilder – Den här funktionen är användbar om du vill övertäcka bilder med en layout så att du kan se vilka bilder fungerar bra med en viss layout. Det kan vara en logotyp eller rubrik du vill skall passa till din bild.
Den går till och med att använda i samband med direktfångst eller tethered som det kallas på engelska. Direktfångst innebär att du har en kamera ansluten till datorn och tar bilder direkt in i Lightroom. Och därför kan det också vara ett bra sätt att jämföra och rätta till bilden som du fotograferar med en befintlig bild.
Genom att hålla ner ctrl-knappen kan du justera storlek på övertäckningsbilden genom att dra i valfritt hörn. Opaciteten på övertäckningbilden och matt justerar bakgrundsbildens mörkhet.
Det viktigaste att notera här är att övertäckningsbilden måste vara en PNG-fil.
Summering
Att ha guider och stödlinjer kan vara mycket användbart när man skall räta upp och justera vissa typer av bilder. Och underskatta inte att lägga till en bild över den ”riktiga” för att se var du hamnar eller hur det passar ihop med t. ex. firmalogotypen.
Personligen använder jag informationsövertäckningen väldigt ofta. Den kommer till hands så fort jag snabbt behöver kolla vilka inställningar jag fotograferat med – vilket jag snabbt når med snabbkommando I.