Lär dig hantera övertoningsfiltret i Lightroom

Inlägg av den 21 jun, 2015 | 9 kommentarer

Övertoningsfiltret

 

Detta filter är en av mina absoluta favoritverktyg i Lightroom som jag ofta använder. Och det går att använda till så mycket mer än att bara tona ner en ljus himmel som vi snart skall se.

Lightrooms övertoningsfilter kan vara ett mycket användbart verktyg i rätt situation. Det kan påverka ett område av fotot utan att påverka andra delar och effekten kan läggas ut gradvis. I det här inlägget tar vi en titt på hur verktyget fungerar och vi kommer i kommande inlägg använda den för att visa förbättringar och specialeffekter på ett antal provbilder.

Symbolen eller ikonen för övertoningsfiltret ser ut som och skall symbolisera ett riktigt graderat ND-filter. Om du inte känner till eller vet hur ett sådant filter fungerar,
kolla in denna utmärkta beskrivning på Cambridge in Color.

Övertoningsfiltret i Lightroom

Lightroom-cc-6-övertoningsfilter-01.JPG

Ett riktigt ND-filter som normalt monteras framför kameralinsen för att mörka ner en ljus himmel ser ut som nedan.

Lightroom-cc-6-övertoningsfilter-02.JPG

Men till skillnad från ett ND-filter kan Lightrooms filter användas till att justera en mängd olika värden. Se alla möjliga varianter nedan..
Till och med så att du kan lägga på valfri färg från färgpaletten och skapa olika effekter. Skärpa, vitbalans, mättnad och mycket mer.

Lightroom-cc-6-övertoningsfilter-03.JPG

 

Så här gör du!

 

1. Börja med att ta fram övertoningsfiltret i framkallamodulen genom att klicka på symbolen nedan eller via snabbkommandot med tangenten M.

Lightroom-cc-6-övertoningsfilter-00.JPG

 

2. Dra sedan övertoningsfiltret över en del av ditt foto och i riktning som visas med den röda pilen. Det är i den riktningen du drar filtret som effekten kommer att läggas på. Börja med filtret nära en kant och dra till den önskade slutpunkten.

Tips! Håll ner Skift samtidigt som du drar för att få den liggandes exakt horisontellt.

Lightroom-cc-6-övertoningsfilter-04.JPG

 

3. Effekten på övertoningsfiltrets kant kan göras mjukt övertonad eller mer skarp.
Genom att dra ihop de yttre linjerna mot mittenlinjen blir linjen mer skarp och tvärtom genom att dra isär ytterlinjerna och du får en mjukare övertoning.

Skarp linje och filterkant

Lightroom-cc-6-övertoningsfilter-05.JPG

 

Mjuk övertoning och filterkant

Lightroom-cc-6-övertoningsfilter-06.JPG

 

Tips! Klicka på tangenten O för att visa maskövertäckning så ser du bättre var filtrets effekt hamnar. Syns övertäckningen dåligt så klickar du Skift + O för att byta färg.

 

4. Ändra nu inställningarna med hjälp av reglagen nedan tills önskat resultat i bilden uppnås.

Lightroom-cc-6-övertoningsfilter-03.JPG

 

5. Om du vill justera lutningen och vrida ditt filter tar du tag i mittenlinjen och muspekaren ändras till en roteringspil. Dra sedan uppåt eller nedåt för att justera lutningen. Denna manöver kan vara lite trixig och det bästa är att justera med muspekaren så långt ut till höger eller vänster som möjligt.

Lightroom-cc-6-övertoningsfilter-07.JPG

 

6. Du kan flytta filtret eller i efterhand ändra inställningarna genom att klicka på den vita pricken, eller redigeringsnålen som den kallas, som blir svart när den väljs. Dra eller flytta sedan till önskvärd plats.

Tips! För att ta bort ett valt filter, klicka på deleteknappen.

Lightroom-cc-6-övertoningsfilter-08.JPG

 

7. När du använder filtret och till exempel tonar ner en himmel som i fallet nedan kan man inte alltid undvika att effekten hamnar där man inte vill ha den. Se tornet och kobbarna i fjärran nedan…

Lightroom-cc-6-övertoningsfilter-09.JPG

 

I nya Lightroom CC och 6 kan du sudda bort effekten genom att använda alternativet pensel. Klicka på penseln enligt bilden nedan eller kom åt den via snabbkommando Skift + T.

Lightroom-cc-6-övertoningsfilter-10.JPG

Nu ändras muspekaren till en cirkel med ett plustecken i och du gör om funktionen till radering genom att klicka på radera enligt nedan. Alternativt håller du ner Alt-tangenten och den blir även då en raderafunktion.

Lightroom-cc-6-övertoningsfilter-11.JPG Lightroom-cc-6-övertoningsfilter-14.png

 

Bäst är att visa maskövertäckning som nedan för att se var effekten skall målas bort. Klicka på tangenten O.

Lightroom-cc-6-övertoningsfilter-12.JPG

 

Måla nu bort med minus-cirkeln så att som i bilden med tornet nedan du blir av med maskövertäckning och filtereffekt. För att få det så perfekt som möjligt skall du se till att automatisk mask är ikryssad när du målar längs kanter och Lightroom hjälper dig att hålla dig innanför gränsen. Se bara till att minustecknet aldrig hamnar utanför det du skall radera. Och zooma in i bilden så nära det behövs för att du skall kunna komma åt detaljerna.

Här ser du resultatet efter jag raderat bort effekten.

Lightroom-cc-6-övertoningsfilter-13.JPG

 

TIPS!!

– Genom att högerklicka i redigeringsnålen kan du komma åt en del funktioner. Här kan du t. ex. duplicera effekten som du precis lagt på och även ta bort filtret.

Lightroom-cc-6-övertoningsfilter-15.JPG

 

– Tänk på att du, som i fallet när vi målade bort filtereffekten i bilden, även kan måla eller lägga till mer av effekten i valda delar av bilden med penseln. Och då skall du använda penseln med plustecknet.

Lightroom-cc-6-övertoningsfilter-14.png

 

Summering
Nu har du lärt dig grunderna i övertoningsfiltret och kan börja använda det för att justera dina bilder. Prova alla olika effekter och skruva upp rejält så du ser vad som händer. När du sedan får lite mer känsla för verktyget så kan du göra det med lite mer fingertoppskänsla och måttfullt. Gör detta, precis som jag, till ett av dina favoritverktyg.

I kommande inlägg kommer vi att titta närmare på olika sätt att använda övertoningsfiltret och missa inte det. Garanterar att det blir en aha-upplevelse för många

 

9 Kommentarer

  1. Du är grymt pedagogisk! Jag brukar inte förstå handböcker, men alla dina tips är solklara, och dessutom så användbara!! TACK!

    • Tack Inger

      Jätteroligt att höra att det kommer till nytta!

      Thommy

  2. Veldig detaljert, fin og lærerik gjennomgang av overtoningsfilteret. Lurer bare på en liten detalj. Hvorfor er det to sirkler på pluss- og minussirkelen? Hva indikerer de to sirklene

  3. Svært bra forklaring av funksjoner i LR! Følger gjerne med på din side.

    • Tack Bjørn

      Och välkommen till bloggen!

      Hälsningar
      Thommy

  4. Glemte å krysse av!

  5. Ditt sätt att visa hur man gör är super.
    Stora tummen upp.

    • Tack Håkan

      Och välkommen till bloggen!

      Thommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ

Få varje nytt blogginlägg levererat till din Email

Gör som andra - Följ mig: