Eller kan ni övertala mig
att stanna kvar i RAW-världen?
Jag har dykt på begreppet DNG ett flertal gånger under de år jag använt Lightroom men aldrig riktigt fattat innebörden och nyttan av att spara bilder i detta format.
Efter att ha läst på ordentligt och hittat massor av information om DNG blev jag lite mer intresserad än tidigare och ser flera fördelar att använda DNG.
Eftersom jag har Nikonkamera är det RAW-formatet NEF som gäller för min del. För Canon gäller CR2 och många fler RAW-format finns. Mer om detta senare..
Vad är då DNG?
Det är ett filformat skapat av Adobe och förkortningen står för Digital Negative. Det är ett arkiveringsformat för RAW-filer och DNG-formatet är öppen källkod och vem som helst kan skriva programvara för att läsa eller skriva formatet.
En av anledningarna till att Adobe skapade DNG var för att skapa en icke-proprietär programvara och inte behöva bli beroende av någon leverantör.
Man skapade en dokumenterad och standardiserad filstruktur för de olika typerna av information som finns inuti raw-bildfiler.
Hundratals programvarutillverkare som Apple och Google har utvecklat stöd för DNG. Och kameratillverkare såsom Casio, Ricoh, Samsung, Leica och Pentax har infört kameror som fotograferar i DNG-format.
DNG utvecklades alltså främst för att åtgärda bristen på en öppen standard för de egenutvecklade och unika raw-filer som skapats av varje kameratillverkare.
Och de är många – här en del av dem:
Fördelar med DNG
- Laddar upp till 8 gånger snabbare
Valet ”bädda in snabba inläsningsdata” sägs göra att bilder kan läsas in snabbare i modulen Framkalla
- Öppet format och inte beroende av leverantör
Tanken är att en bild i DNG-formatet skall kunna läsas av de flesta program – även i framtiden eftersom tolkningsprogrammet är öppet.
- Arkiveringssäkert och bakåtkompatibelt
Se ovan rörande arkivering och DNG-formatet gör bakåtkompatibilitet möjligt på flera olika sätt.
- Alla förändringar av bilden sparas i DNG-filen
DNG-filer lagrar alla metadata och inställningar med själva filen – det behöver inte en underordnad XMP-fil som Raw-filer.
- Mindre filer – mellan 5-20% mindre än RAW
-
Inbyggd filverifiering.
DNG-filer innehåller en kontrollsumma som gör att Lightroom kan kontrollera om den ursprungliga källdatan är skadad. DNG är den enda Raw–filformat som gör det.
Detta är särskilt viktigt för långtidsarkivering.
Nackdelar med DNG
- Enklare backup med XMP
Eftersom ändringar ligger i separat fil behöver man inte kopiera hela bilden igen
- Ytterligare ett steg vid importen
Tar mer tid i anspråk
- Fungerar inte med alla program
Vill du använda t. ex Nikons Capture NX fungerar inte DNG
Slutsats
Fördelar med DNG finns i form av mindre filstorlek, öppet och arkiveringssäkert format, filverifiering mm. Häng med i kommande inlägg där vi i detalj går igenom hur man använder DNG och ett antal olika varianter av hur man konverterar till formatet. När du har all information kan du lättare göra valet om DNG eller inte DNG. Och tills dess varför inte kolla in denna artikel om när nya Lightroom 4 kom och med flera förbättrade funktioner för just DNG. Välförklarande och intressant läsning.
Se även denna video där du live ser hur filstorleken kan reduceras när du konverterar till DNG.
Använder du redan DNG?
Har du synpunkter eller till och med argument till varför jag skall stanna kvar med RAW?
Kommentera gärna i så fall!